|
Avrupa Birliği ülkelerine bu birliğe üye olmayan ülkelerin yani üçüncü ülkelerin hayvansal ürünlerini satılabilmeleri için,ülkelerin kendi ulusal kalıntı izleme programlarını yapması, yapılan bu programların uygulandığını Avrupa Birliği tarafından gönderilen denetçiler göstermesi ve bunun sonucunda Avrupa Birliği Resmi gazetesinde üçüncü ülkeler listesinde ülke adını yayınlatması ile mümkündür.
Ülkemiz1999 yılından beri ülkemiz ulusal kalıntı izleme planlarını Avrupa Birliği direktiflerine uygun olarak hazırlayarak AB’ye göndermektedir. Bu planlar çiğ süt,kanatlı hayvan eti,bal ve su ürünleri ile ilgili olarak yapılmaktadır. Bu planlarda, ülkede üretilen hayvansal ürünlerdeki bulunması muhtemel olan veteriner ilaç kalıntıları,hormonlar,kullanılması yasaklanmış maddeler,zirai mücadelede kullanılan ilaçların kalıntıları,insan sağlığına zararlı olan ağır metal kalıntılarının hangilerinin aranacağı, ne miktarda numunede aranacağı ve hangi labaratuvarların bu işte görevlendirildiği yer alır.
Kalıntı izleme planlarının oluşturulmasından ve izlenerek AB’ne sonuçların raporlanmasından Tarım ve Köyişleri Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatları sorumludur. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü kalıntı izleme programlarının planlanması,uygulamaların takibi ve denetimi, elde edilen verilerin değerlendirilerek raporlanarak AB’ye gönderilmesinde de dahil olmak üzere ülke çapında kalıntı izleme çalışmalarının yönetiminden sorumludur.
Tarım İl Müdürlükleri, plan dahilinde numunelerin alımı, tesis ve çiftlik denetimi, yem kontrolleri, veteriner ilaçlarının takibi, yasal işlemlerin takibi, vb. görevleri yürütmekten sorumludur.
Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüleri ve İl Kontrol Laboratuar Müdürlükleri ,kalıntı izleme programı kapsamında alınan numunelerin analizlerinden yapılmasından ve sonuçlarının illere ve Koruma Kontrol Genel Müdürlüğüne gönderilmesinden sorumludur.
Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü; Antibakteriyel maddeler (Grup B1) ile kloramfenikol (Grup A6) analizinden sorumludur .
Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü; Nitrofuranlar ve nitroimidazoler (A6), anthelmentikler (B2a), antikoksidialer ve imidazoler (B2b), NSAID (B2e), balda fumagillin (B2f) ve kloramfenikol (A6) doğrulanmasında görevlidir.
Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü; stilben/steroidlerin (A1, A3), antithiroid ajanların (A2), resorsilik asit laktonlarının (A4) , beta agonistlerin (A5) ve pestisitlerin (B2c,B3a,B3b) analizinde görevlidir.
İzmir İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğü; Ağır metal(B3c) ve balda naftalin analizinde görevlidir. Aynı zamanda mikotoksin şahit analizlerinde görevlidir.
Ankara İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğü; Mikotoksin (B3d) ve malaşit yeşili (B3e) analizinde görevlidir. Aynı zamanda ağır metal analizlerinde ve balda sülfonomid şahit analizlerinden sorumludur.
Detaylı bilgi için : www.kkgm.gov.tr
|